Voeding

Ik ben voor het september/oktober 2019 nummer van Women’s Health telefonisch geïnterviewd door Bregtje Knaap voor het dossier darmkanker en mijn verhaal is erin verwerkt (pagina 62-63), het dossier is fantastisch geworden en een bron aan informatie voor mij en mijn lotgenoten.

Ik zou graag langs deze weg Esmée Noëlle en Bregtje willen bedanken dat ik DIT dossier op mijn website mag plaatsen!

 

  

Ik probeer sinds mijn diagnose wholefood vegan te eten. Dit houdt in dat ik probeer geen/weinig bewerkte producten, zoals oliën, witte bloem en witte geraffineerde suikers te eten.

Op een whole food plant-based dieet eet je dus zoveel mogelijk voeding in de meest natuurlijke staat. Dus in plaats van walnootolie eet je liever de hele walnoot.

Ook proberen we zoveel mogelijk zelf onze maaltijden te maken zonder ingrediënten (producten) uit de fabriek. 

Ik ben vlak na het begin van mijn eerste chemo langs een orthomoleculaire arts geweest in Den Haag. Hij heeft mij dieetadviezen gegeven en supplementen voorgeschreven. Ik heb ook weedolie gebruikt van Transvaal Apotheek in Den Haag, let op want zij hebben verschillende soorten, dus het is belangrijk dat ze weten waarvoor het is.

Hij adviseerde zoveel mogelijk biologisch te eten, zuurdesem roggebrood, zoveel mogelijk groente en fruit als mogelijk te eten en/of verse sappen hiervan. Zilvervliesrijst/volkorenpasta en soja-producten verdienen een zekere voorkeur boven aardappelen. Onbewerkte noten en zaden met een voorkeur voor walnoten en amandelen. Paddenstoelen met name Shiitake en Maïtake worden aanbevolen, die ik ook als supplement voorgeschreven kreeg samen met Coriolus.

Knoflook, karwijzaad, saffraan, rozemarijn en vooral kurkuma worden speciaal aanbevolen. Om in te bakken alleen olijfolie gebruiken.

Witte suikers niet toegestaan. Als drank wordt groene thee aanbevolen, een of twee koppen koffie per dag is toegestaan.

Ook adviseerde hij mij zeker tijdens de chemotherapie 1 eetlepel levertraan olie te nemen per dag, niet alleen omdat deze het snelste maximale resultaat had om de vitamine D in mijn lichaam omhoog te krijgen maar ook de schade toegebracht door de gebruikte chemo infuus zou beperken aan mijn gezonde cellen.

Echt nooit gedacht dat ik nog eens zou kunnen vasten! Een gezond bmi en een slanke taille ondersteunen het in remissie blijven.

Mijn buik is behoorlijk gauw opgeblazen, bij mij ligt dat, denk ik, aan de keuzes en hoeveelheid van voeding.

Een manier voor mij om de boel als het ware te resetten was intermittend (onderbroken) vasten, wat bij mij betekent zo’n 16 uur vasten (alleen vloeistoffen zoals koffie thee en groentesappen) en binnen 8 uren eten. Over het algemeen is dat eten vanaf 10-11 uur tot 18-19:00 uur. Wanneer ik de avond ervoor na het avondeten ook heb gegeten dan pas rond de lunch.

Mijn buik is veel minder opgeblazen en mijn lichaam kan nu beter herstellen en de spijsvertering uitvoeren.

In het begin maakte ik gebruik van vegan bullet-koffie, dat is een zwarte koffie met een raw cacaoboter boontje (Choc Chick bij H&B) en een heel klein scheutje MCT kokosnootolie C8. 

Meer informatie over vasten en kanker tijdens chemotherapie vind je hier.

Meer informatie over intermittend fasting vind je hier.

 Om een idee te geven wat ik idealiter op een dag zou eten hieronder een dagmenu:

 

Versgeperste biologische citroensap van één citroen

2 kopjes biologische zwarte koffie

 1 halve pot groene thee (ik gebruik groene thee van hele blaadjes) 

50 gram grove havermout, kort gekookt in een beetje water
100 gram geschrapt wortel in de lengte in vieren en daar blokjes van gesneden
handje blauwe bessen en of frambozen
1 banaan in stukjes
1 eetlepel chiazaad
1 eetlepel hennepzaad
1 eetlepel (zwart) sesamzaad
1 eetlepel vers gekneusde lijnzaad
6 halve walnoten
1,5 à 2 dl. havermelk (zonder toegevoegde zonnebloemolie)

Door de wortel moet ik extra mijn best doen met kauwen, het smaakt lekker (in de verte worteltjestaart 😉 èn je hebt al vroeg iets van je dagelijkse groente binnen!

 

2-3 vers gesneden zuurdesem 100 procent rogge boterhammen
belegd met 
100 procent pindakaas (eventueel belegd met wat plakjes banaan)
versgemaakte humus en wat plakjes tomaat en of komkommer
Vegusto kaas met wat plakjes tomaat en of komkommer

Ik heb in de ochtend zoveel gedronken dat ik bij de lunch niets drink.

 

Geroosterde groentes uit de oven van bijvoorbeeld
Rode en gele paprika, de teentjes van een hele knoflook, zoete aardappel, blikje kikkererwten, komijnzaadjes, beetje olijfolie, verse peper, verse rozemarijn pompoen, courgette, aubergine, blokje gemarineerde tempeh.

 

Tussendoor: bietensap, dadels met walnoten, gefilterd water

 

 

NB ik krijg en wil niet betaald worden voor de links op mijn website!

 

 

 

 

Mensen die vegan zijn of een vegan/plantaardig dieet volgen, eten geen dierlijke producten of producten die van een dier afkomstig zijn.

Wanneer een persoon vegan(istisch) is, is het meer dan alleen het dieet.

Zo zijn Leon en ik veganisten geworden door de erbarmelijke dierenrechtenkwesties en de ethische behandeling van dieren.

Vegan zijn omvat een hele levensstijl waar dierlijke producten volledig worden vermeden. Alle producten en voeding van dierlijke afkomst of met dierlijke materialen (zijde, wol, leer, gelatine, bijenwas, lanoline) worden vermeden. De enige uitzondering die wij daarop maken zijn medicijnen en of supplementen waar geen vegan versie van is.

Mijn man en ik waren vier jaar veganistisch voordat mijn kanker ontdekt werd. Toen ik in januari 2017 mijn bloedwaardes liet prikken kwam daaruit dat mijn ijzerwaardes en vitamine D waarde veel te laag waren. Ik besloot zelf actie te ondernemen en niet langs de huisarts te gaan die deze tekorten wilde bespreken. Ik was vooringenomen en dacht dat hij me gewoon pillen zou voorschrijven. Achteraf vraag ik mij wel eens af of dat gesprek bij toeval had kunnen leiden tot de ontdekking van mijn tumor en mogelijk had kunnen voorkomen dat hij was uitgezaaid.

Afijn ik ging naar een diëtiste en probeerde haar adviezen zo goed mogelijk op te volgen door GEZOND veganistisch te eten met vooral veel groentes die ik eerder soms op een dag niet binnen kreeg. Ook probeerde ik mijn snoepbuien onder controle te houden. Voordat ik een nieuw bloedonderzoek kon doen werd mijn tumor ontdekt.