Supplementen

Ga nooit zelf supplementen gebruiken zonder eerst te overleggen met een orthomoleculaire arts en of je behandelend arts.

Ik moet eerlijk bekennen dat de eerste oncoloog die geloofd in supplementen nog moet tegenkomen hier in Nederland. Zo kreeg ik van chirurg in Engeland ijzertabletten mee, waarvan de chirurg in Nederland zei, slik die maar niet meer, is niet nodig, terwijl ik toch een gigantische ijzer tekort had.

Een goede Engelse website om supplementen te toetsen vind je hier, er is ook een About Herbs App.

 

Vitamine D is super belangrijk voor ons mensen, zo helpt vitamine D om calcium en fosfor uit onze voeding in het lichaam op te nemen, daarnaast speelt het een rol bij een goede werking van de spieren en het immuum systeem. Helaas hebben heel veel mensen een vitamine D tekort met alle gevolgen van dien.

Zonlicht is een de belangrijkste bronnen van vitamine D.  Een advies kan zijn om elke dag een kwartier tot een half uur tussen 11.00 uur en 15.00 uur met in ieder geval je hoofd en handen onbedekt in de zon te zijn. 

Ik ben ook naar een seminair (Evidence Based Supportive Oncology op 3 oktober 2019) geweest georganiseerd door het Radboud ziekenhuis waar dit tekort weer aan bod kwam. Hier vind je de interessante presentatie van Vera Novotný waar dit in genoemd wordt.

Op advies van mijn orthomoleculaire arts heb ik tijdens en na de chemokuur Shiitake MRL tabletten/poeder en Coriolus-MRL poeder gebruikt. Coriolus wordt in de Chinese en Japanse geneeskunde al heel lang gebruikt voor de ondersteuning van het immuumsysteem. Ik heb ook een keer per week shiitake gegeten.

Waarschuwing vooraf: raadpleeg eerst uw (orthomoleculaire ) arts of noni wel samen kan met uw andere natuurlijke middelen en/of geneesmiddelen.

Toen ik de chemotherapie afsloot en mijn zorgen uitte over verminderde weerstand adviseerde zij mij Ravensara* aromatica van Oshadhi te gebruiken.

Ik deed iedere dag een druppel om de binnenkant van de pols en wreef het een beetje uit met de andere pols. Ik ben sinds eind 2017 geen dag meer verkouden geweest of ziek, dat geldt ook voor mijn man die het ook gebruikt.

Inmiddels vergeet ik het wel eens een tijdje en wanneer ik dan een lichte verandering voel in mijn luchtwegen, zoals een natte neus bij het opstaan dan gebruik ik het meteen weer en verdwijnt de natte neus. Ik maak geen gebruik van griepinentingen.

*Er zijn ook andere die anders geschreven zijn, maar dat is NIET dezelfde samenstelling die ik gebruik!