Een van de redenen waarom ik deze pagina heb opgezet is dat ik niet wil dat iemand anders in mijn positie terecht komt, en dat is bij deze darmkanker (aan het begin van de dikke darm) juist heel verraderlijk.

Ik blijk achteraf klachten en signalen gehad te hebben, waaraan in Engeland veel meer aandacht wordt besteed maar hier niet.

Allereerst is de dikke darm maar 1 meter lang, dat wist ik niet, want ik dacht dat die ongeveer even lang was als de dunne darm. Zo gaat de dunne darm in de dikke darm ter hoogte van je rechter zijde en bevindt het laatste stuk dikke darm zich ter hoogte van je linker zijde. Bij de rechter zijde is ook de blindedarm nog net bij het begin van de dikke darm, vandaar dat chirurgen bij pijn in de rechter zijde nagaan of daar iets mee aan de hand is en net als bij mij het zekere voor het onzekere doen en met een kijkoperatie kijken of hij verwijderd moet worden omdat hij ontstoken is.

Operatie details

Tijdens zo’n kijkoperatie is dus mijn tumor ontdekt in mijn dikke darm, helaas was hij al 4 centimeter en geperforeerd, daardoor zijn lymfe klieren besmet en heb ik nu een uitzaaiing links in mijn hals, vlak boven het sleutelbeen.

De tumor is verwijderd maar er zijn kankercellen in de 23 van de 24 lymfeklieren gevonden en ik ontdekte zelf een uitzaaiing in mijn hals wat de diagnose brengt op stadium 4 darmkanker, het hoogste stadium waar je in kan zitten en de meest levensbedreigende.

In het ziekenhuis in Engeland kwam een oncologie voorlichtster aan mijn bed en zij vroeg mij of ik hiervoor een ijzer tekort had gehad, en dat klopt want ik was heel moe (dacht overgang) en had mijn bloed laten onderzoeken via mijn huisarts. Wanneer ik had meegedaan aan een onderzoek van mijn ontlasting dan was mijn kanker eerder ontdekt en mogelijk voordat de kankercellen door heel mijn lichaam heen spoelde via mijn bloed en lymfe.

Ik laat jaarlijks mijn bloedwaardes prikken en vraag ze dan op en doe ze in mijn map van de ziektekosten verzekering, zo kan ik zelf vergelijken en een idee krijgen wat mijn mogelijk standaard waardes zijn van bijvoorbeeld ijzer en vitamine B12 en D. Ik was in januari 2017 bang dat ik ijzertabletten zou krijgen dus ben naar een diëtiste gegaan om de oorzaak aan te pakken. Best dom van mij achteraf, want je weet nooit of dat werkelijk zo zou zijn gebeurd.

Afijn de oncologie voorlichtster vertelde mij dat ze heel vaak vrouwen rond de vijftig tegen kwam met deze kanker met een ijzer tekort van tevoren. Deze vorm is heel gevaarlijk want er ontstaat nauwelijks obstipatie omdat het voedsel na de dunne darm de ontlasting nog soepel is, ook kan het bloed er inmiddels al uit opgenomen zijn door het verdere stuk dikke darm. Zo kan je deze vorm dus moeilijk op tijd vinden en kom je gauw in stadium 3 of 4. In Engeland is daar ook een constante voorlichting voor huisartsen dat er mogelijk een darmonderzoek gedaan moet worden bij vermoeidheidsklachten en dat zou hier ook nodig zijn is mijn mening.

Er zijn meer signalen geweest dan vermoeidheid, ik had inderdaad ook pijn in alleen mijn rechterzij maar dacht aan vroeger wanneer ik te hard had gelopen en besteedde er helaas geen aandacht aan. Ook had ik soms slijm op mijn ontlasting en dat is ook een teken dat er mogelijk iets met je darmen aan de hand zou kunnen zijn. Ik dacht dat het vaginale afscheiding was of iets door de overgang, mannen zullen dat niet hebben, vrouwen zijn daardoor een kwetsbare groep.

Ook had ik zweetaanvallen tussen mijn bovenbenen en op mijn buik ’s nachts en natuurlijk je raadt het al ik gooide het op de overgang. Deze aanvallen waren overigens meteen na de tumor verwijdering helemaal verdwenen.

Ik heb inmiddels geleerd dat je op verschillende manieren je ijzer in de gaten kan houden; de kleur van de binnenkant van je oogleden onder en de kleur van je tandvlees en ja die zijn bij mij nog steeds bleek, mijn laatste waarde was iets meer dan 6 in het ziekenhuis.

Vitamine D is ook heel belangrijk om minder vatbaar te zijn voor kanker en om te ondersteunen bij de behandeling van kanker. Vitamine D is ook nodig om Calcium op te nemen dus tegen botontkalking. Ons lichaam maakt D aan onder invloed van zonlicht, ik probeer daarvan te profiteren door regelmatig in de zon te vertoeven gedurende het hele jaar, en ik vermijd of smeer me goed in tijdens de felste zonuren op een zomerdag. In de wintermaanden slik ik zeker bij.

Ik ben geen dokter en ik pretendeer niet alle wijsheid in pacht te hebben maar ik hoop dat jullie dit lezen en tot jullie nemen en mensen waarschuwen wanneer ze vermoeid zijn en helemaal vrouwen rond de overgangsleeftijd. Ik begrijp dat je niet naar de stoelgang zal vragen, maar je eigen ontlasting in de gaten houden desnoods met een stuk wc papier voordat je gaat zitten wanneer je zo’n diepspoeltoilet gebruikt is toch een goed idee.

Ook hoop ik dat de aanvangsleeftijd van het bevolkingsonderzoek darmkanker voor vrouwen omlaag gaat van 55 naar 47, want deze kanker is een tikkende tijdbom.

Ik sta open voor op- en aanmerkingen uiteraard, want ik heb zeker niet alle wijsheid in pacht, ik ben slechts een ervaringsdeskundige die anderen ervoor wil behoeden om in deze positie te raken