‘Ik heb een mooie uitslag’ valt de oncoloog meteen met de deur in huis afgelopen dinsdag 9 januari. Ik heb op 2 januari weer een CT-scan gehad en vandaag krijg ik de uitslag.

‘De conclusie is stabiel; niks veranderd, niks groter geworden, niks nieuw bijgekomen, ik denk dat dat er goed uitziet.’

De afgelopen periode heb ik in het begin nog de onderhoudsdosis gekregen en geslikt (2 keer infuus Avastin met 6 weken Capecitabine tabletten) maar daar ben ik mee gestopt toen ik nauwelijks meer kon lopen van de pijn in mijn voetzolen. In de andere helft van de periode heb ik niets meer gebruikt met medeweten van de oncoloog.

De oncoloog vervolgt: ‘De uitzaaiing in de lymfeklier in de hals is 8 mm en was 9 mm, als je dit tien keer opmeet dan krijg je tien keer een heel klein beetje verschillende metingen. Lymfeklieren mogen tot één centimeter zijn en als je dit als eerste scan zou zijn dan zou ik zeggen er is niets te zien of te beleven, de lymfen zijn zo klein als ze horen te zijn. Maar doordat we puncties hebben gehaald uit de lymfen weten we dat er dus wel iets gaande is en kunnen we ze in de gaten houden.’

De bloeduitslagen zijn ook goed, de witte bloedcellen zijn ook goed aan het herstellen.

Ik ben inmiddels twee dagen verder en ben bezig mijn strategie te bepalen voor de komende 12 weken tot de volgende CT-scan.

Zo ga ik vrijdag Hot Yoga proberen in Schiebroek en overweeg ik meer rauwe groentes (raw vegan) te eten/drinken in een slow juice, ik heb dit tijdens de chemokuren gedaan maar dat was ook in de zomer, nu het winter is kan ik het niet opbrengen dat te eten behalve dan de tomaat, komkommer en avocado op mijn brood.

Mijn voeten voelen iedere dag een stukje beter, net als de uiteindes van mijn vingers die ook heel gevoelig waren. Ook mijn verwardheid die ik gelijktijdig had op het toppunt van mijn bijwerkingen onder mijn voeten is aan het herstellen. Mijn concentratie boog is weer aan het verlengen en ik kan weer meer dingen doen wat dit vereist.

Ik loop sinds afgelopen zondag weer hard en ik gebruik mijn stappenteller om te zorgen dat ik meer beweeg op een dag. Ik probeer 5 dagen van de week minstens 10.000 stappen te zetten.

Ik heb de oncoloog ook gevraagd voortaan mijn vitamine D gehalte mee te nemen in mijn bloeduitslag, toevallig stond er in het NRC van 8 januari een opmerking van oncologisch chirurg Marjolein de Jong over vitamine D3 dat het zo cruciaal is voor ons immuunsysteem, en daarvan weten we nu zeker dat het meespeelt bij het al dan niet ontwikkelen van kanker.

Mijn D waardes waren samen met mijn ijzerwaardes super laag in januari 2017 voordat mijn kanker ontdekt werd.