Mentaal

Een van de cadeautjes die ik kreeg was een heerlijke voetreflextherapie behandeling van en door Nelleke van Os, zij wees mij in augustus 2017 op voor mij twee belangrijke dingen; het Antikanker boek van Dr. David Servan-Schreiber en op de stichting Vruchtenburg op de Straatweg in Rotterdam.

Thuis ging ik op onderzoek uit en ik besloot om Cognitieve en Mindfulness (CGT) groepstherapie te volgen, waar mindfulness een onderdeel van is, ik was toen ongeveer halverwege mijn chemotherapie. Om daarvoor in aanmerking te komen moest ik een verwijsbrief hebben van de huisarts naar een psycholoog bij de Vruchtenburg die mij dan in aanmerking kon laten komen om de cursus te volgen.

De psycholoog Sascha (website) was een geweldig mooi mens en ik ben achteraf zo blij dat ik bij haar kwam, ze gaf mij ook hoop, niet zozeer dat ik zou genezen maar ze zei dat kanker langzamerhand een chronische ziekte begon te worden, dat was een keerpunt, ik begon op een andere manier naar mijn ongeneeslijke ziekte te kijken.

De CGT cursus was met lotgenoten in verschillende stadia, een onderdeel was de bodyscan die dagelijks thuis afgeluisterd moest worden. Ik klaagde bij mijn psycholoog dat ik al zoveel ‘moest’; sporten, wandelen en gezond eten en nu ook nog eens de ‘bodyscan’, toen zij mij op het hart drukte dat de bodyscan helend was ging er weer een knop om en werd het onderdeel van mijn complementaire zelfzorg.

Door middel van het toepassen van mindfulness in mijn leven creëer ik een krachtiger lichaam en geest. Om dit te doen is het regelmatig volgen van cursussen voor mij heel belangrijk, te vergelijken met een EHBO cursus die steeds opgefrist moet worden.

Een van de dingen die bij mij gauw versloft is het niet goed kauwen van mijn eten, waarmee ik de vertering van de voeding voor mijn lichaam ernstig ondermijn. In de mond begint immers de vertering, door ons speeksel en het fijn kauwen van ons voedsel.

Kijk hier voor meer informatie en een oefening.

De behandelende artsen mogen je geen onnodige hoop geven; dat begrijp ik maar ik vind het ook jammer.

Het is bekend dat een positieve manier van denken en het geloof dat je kunt helen helpen in het genezingsproces en dus kwaliteit van leven, andersom geldt dit dus ook wanneer je geen hoop meer hebt dan kan dat het verloop van je ziekte ondermijnen en dus ook de kwaliteit van leven die je nog rest.

Er is niets zweverig aan, het is gewoon een hormoonkwestie, ben je blij en positief dan komen er andere hormonen vrij dan wanneer je verdrietig en angstig bent.

Mijn ervaring is dat doordat ik regelmatig de bodyscan afluister en daardoor extra ontspan, mijn slechte hormonen worden opgeruimd.

Mijn psycholoog bij Stichting Vruchtenburg zei in 2017 toen ik midden in het chemotraject zat: “de bodyscan is helend, probeer het elke dag te doen”.

Toen zij dat had gezegd ging ik het zien als een essentieel onderdeel van mijn complementaire zelfzorg.

Wanneer je de diagnose kanker krijgt gebeurt er veel in geest en lichaam. Een goede benaming is dat je in een rollercoaster belandt, en dat je vanaf dat moment de rest van je leven daarmee moet leren omgaan. Dat geldt ook voor mensen die om je geven en dichtbij je staan, zij zijn ook de klos, en dat is voor degene met de diagnose vaak een extra belasting.

Het is dan ook fijn wanneer zij een manier kunnen vinden om hiermee om te gaan. Zo is mijn moeder gaan wandelen in groepsverband. Dit hielp haar en daardoor mij indirect ook.

Mijn man blijft toekomstplannen voor ons maken en maakt de heerlijkste gezonde gerechten voor mij. Mijn vrienden en bekenden bezochten mij en hielden contact, dit is zo belangrijk voor mij geweest. Liefdevolle aandacht is zo fijn.

Een van de manieren om met heftige gedachtes en gevoelens om te gaan is in het hier en nu proberen te leven. Ik roep mijzelf regelmatig tot orde om te kappen met de gedachtes die mij niets opleveren en mij alleen maar belasten.

De uitspraak van Emily Dickinson ‘Life is composed of nows’ is een van mijn mantra’s, zij zorgt dat ik niet onnodig terugkijk of mij zorgen maakt over morgen. Het maakt dat ik nog meer geniet van de mooie dingen om mij heen.