Bewegen & Ontspannen

Hardlopen is voor mij al heel lang een manier om mij fit te voelen en mijn ademhaling te reguleren. Hardlopen kan ook onderdeel zijn van mindfulness in de natuur met de geuren, geluiden en sensaties van het weer.

Wanneer je begint met hardlopen volg dan een beginnersschema en bouw het langzaam op. Een warming-up is voor mij onmisbaar.

Je kan je ook aansluiten bij een atletiek vereniging zoals ik. 

Ik loop zelf momenteel twee keer per week bij Rotterdam Atletiek.

 

Nadat ik een chronische onderrug blessure had ben ik na een therapie bij het Spine & Joint Centre in de sportschool terecht gekomen, waar ik onder andere twee keer per week trouw de bij hen geleerde rugoefeningen doe.

Zo hou ik mijn rug gezond en sterk en kan ik goed wandelen en hardlopen.

Ik begin altijd met een warmingup op een apparaat. Tegenwoordig doe ik ook andere oefeningen met (steeds zwaardere) gewichten, spieropbouw is minstens zo belangrijk voor een gezond lichaam!

Inmiddels heb ik op de site van Spine en Joint ook een bodyscan oefening gevonden, hoe gaaf is dat!

 

 

Hier vind je de ontspanningsoefening/bodyscan van het Spine en Joint Centre.

 

We weten allemaal dat regelmatig bewegen goed voor ons lichaam is.

Zo heb ik zelf een fitbit waar ik mee bijhoud dat ik gemiddeld 10.000 stappen / 7+ km per dag maak, fijne bijkomstigheid is dat hij mij ook een seintje geeft wanneer ik te lang niet beweeg en wanneer ik me kan gaan klaarmaken voor het naar bed gaan. Overigens draag ik hem niet in bed.

Huishouden en tuinieren zijn ook geweldige manieren om extra te bewegen.

 

Sinds een maand volg ik Yin Yoga lessen bij Kim Leeflang.

Bij Kim viel alles weer op zijn plek, ik voelde bij haar hetzelfde als destijds tijdens mijn lessen met mijn eerste yoga juf Lily Petra Post.

 

NA alle chemotherapie ben ik Hot yoga lessen gaan volgen, ik had gehoord dat iemand die van darmkanker was genezen dit ook had gedaan en mijn gedachte erachter is dat je in een ruimte van 40 graden meer transpireert en dus veel afvalstoffen kwijtraakt en dan heb ik het nog niet over de ontspanning en gezonde voordelen voor mijn lichaam.

Ik volgde zelf het liefst Hot Yin Yoga, een rustige vorm van yoga gericht op het stretchen van het bindweefsel. Het is ook een herstellende yoga waarbij je de houdingen langer worden vastgehouden, zo heb je meer tijd om je grenzen te verkennen en in mijn geval als het ware de mindfulness te integreren; hoe kan ik door middel van adem en focus een gevoel van ongemak verlichten.

Toen mijn kinderen nog op de lagere school zaten kwam ik wekelijks bij mijn yoga les “Ademhaling en meditatie” gegeven door Lily Petra Post.

Nadat ik mijn diagnose had nam ik contact met haar op en zij heeft mij samen met haar partner Maarten elke keer ontvangen voordat ik de nieuwe chemo kreeg.

Ze hielpen mij enorm en Lily gaf mij iedere keer ook yoga nidra. Ze leerde mij visualiseren dat de chemo naar de kanker ging en zijn werk optimaal deed door de kanker weg te ‘spoelen’.

Lily: ‘Yoga Nidra is een krachtige techniek waarin je leert om bewust te ontspannen. Het wordt ook wel dynamische slaap genoemd. Gedurende Yoga Nidra lijkt men te slapen, maar het bewustzijn functioneert op een dieper niveau. Niet alleen het fysieke lichaam ontspant, maar ook het mentale en emotionele ‘lichaam’. Yoga Nidra wordt ook wel de yogi-slaap genoemd en is een toestand van harmonie met en volledige beheersing van de energetische krachten die door het lichaam stromen. En die behoren tot de universele energetische bron.’ 

Kortom een cadeautje voor lichaam en geest!

Zie ook de tab Mindfulness.

 

Via een medewerkster van het Sint Franciscus Gasthuis Ziekenhuis kwam ik bij de masseuse Sonja Tobé terecht. Sonja heeft ook een opleiding om mensen met kanker te mogen masseren. 

Ik ben regelmatig bij haar langs geweest en kan het iedereen aanraden om zo iemand bij je in de buurt te zoeken.